Resepi Chewy Gooey Brownies

Salam jumaat buat semua...

Ber'brownies pulak kita hari ni. Serius sedappp....Orang lain dah buat beratus kali, siap berniaga lagi, saya pulak baru first time, hehe. Ketinggalan keretapi...tu pun tak cuba buat lagi brownies keduts yang pemes tu, alah kalau malas nak buat beli atau order ajelah kan, hehe.

Resepi Chewy Gooey Brownies
Memang mudah sangat proses nak buatnya kan. Tak perlu nak mixer bagai, cuma gaul guna handwhisk saja.

Resepi ni dah lama saya screenshot & simpan dalam handphone. Tuan punya resepi bernama Amirul Syafique...tq sudi berkongsi resepi ini. Saya ubah sikit ikut selera. Saya panjangkan lagi perkongsiannya disini ya...
Resepi Chewy Gooey Brownies

Chewy Gooey Brownies


Bahan2nya:
A
  • 300g mentega
  • 80g serbuk koko
  • 330g gula perang

B
  • 6 biji telur, dipukul sedikit

C
  • 2 sk esen vanila
  • 100g tepung gandum, diayak

D
  • 350g dark chocolate

E
  • 100g almond flakes, dipanggang

F
  • Chocolate chips secukupnya


Cara2 membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 150C. Sediakan loyang 10x10 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Cairkan mentega dari bahan A dalam microwave atau atas dapur api. Masukkan serbuk koko & gula perang. Gaul rata.

3. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit. Gaul rata. Kemudian masukkan pula bahan C. Gaul hingga sebati sahaja.

4. Cairkan bahan D & masukkan dalam adunan tadi. Kaup balikkan. Akhir sekali masukkan bahan E. Gaul sedikit.

5. Tuang adunan kedalam loyang yang telah disediakan. Tabur bahan F atasnya. Bakar selama 1 jam pada suhu 150C. Biarkan sejuk baru dipotong.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Resepi Biskut Cerelac Sabah Paling Sedap

Resepi Biskut Batang Buruk Nestum

Resepi Biskut Makmur Paling Sedap